Despre Metamorfoza carte
"Geniul lui Kafka este de a povesti că pe o poveste reală, de a folosi realismul în descrierea unei situații enorm fictionale. (...) Din clipa în care axioma metamorfozei imposibile este pusa pe tapet, lucrurile curg de la sine că în cea mai realistă poveste din lume. Care este suprema grozăvie pe care poate s-o pățească un om? Este să cadă într-o nenorocire, să își imagineze că este sprijinit de cei din jurul lui, că este susținut, că nu e singur pe lume și că el vă ieși până la urmă la liman cu ajutorul celorlalți; ori povestea din Metamorfoza este povestea părăsirii treptate. Pas cu pas, bietul erou simte că oamenii în care a pus cea mai mare miză afectivă sunt cei care îl părăsesc." Gabriel Liiceanu
Traducător: Mircea Ivănescu
Recenzii
Interesanta
Franz Kafka
Se naşte la Praga, pe atunci oraş austro-ungar, într-o familie de evrei de limbă germană. Tatăl este comerciant, iar mama provine dintr-o familie destul de avută şi erudită. Franz Kafka urmează, fără entuziasm, studii de drept, încheiate printr-un doctorat în 1906, apoi, toată viaţa, lucrează ca jurist la o companie de asigurări, făcând o muncă administrativă. Cărţile lui au dat unul dintre tonurile esenţiale ale literaturii europene de la începutul secolului XX, deşi multe sunt neterminate. Faima, cu excepţia aprecierii elogioase a unui mic grup de prieteni, a fost doar postumă.
MAI MULT
Răzvan Vasilescu
Actor renumit de teatru şi film care a debutat în cinematografie în anul 1978 şi a cărui biografie personală cuprinde nenumărate mari producţii de film şi piese de teatru. A creat personaje de referinţă în filme regizate de mari regizori români precum Lucian Pintilie (Niki Ardelean, colonel în rezervă, Terminus paradis, Prea târziu, O vară de neuitat, Balanţa, De ce trag clopotele, Mitică?), Dan Piţa (Femeia visurilor), Stere Gulea (Stare de fapt), Mircea Veroiu (Craii de Curtea Veche, Asteptînd un tren) şi Cristi Puiu (Marfa şi banii). (sursa: tiff.ro)
MAI MULT