O cameră doar a ei

de Virginia Woolf

citită de Katia Pascariu

Asculți nelimitat

4h 23m

Adaugă la wishlist

Bestseller

Carte audio

Critică literară

De Citit

De cumpărat

Eseu

Feminism

Literatură

Nonficțiune

Recomandate

Scriitor

Alegi prima carte gratuit, de la € 6,99 / lună cu 2 credite, anulezi oricând.

Ascultă sau citește în app

Dacă ți-a plăcut încearcă și

Se încarcă...

Despre O cameră doar a ei carte

Publicat inițial în 1929, eseul O cameră doar a ei constituie o argumentare spumoasă și convingătoare împotriva subminării intelectuale a femeii, cu precădere a scriitoarelor.
A scrie și a citi sunt imposibil de disociat. Pentru că dintotdeauna scrisul și cititul au fost imposibil de disociat de context. Iar pentru a scrie și pentru a citi excepțional este nevoie de o minte în care masculinul și femininul sunt imposibil de disociat, iar Virginia Woolf transcende genul. O cameră doar a ei rămâne la fel de relevantă și actuală și azi, la aproape 100 de ani de când a fost scrisă.

„Deși tema este aparent destul de clară și concluziile nu întotdeauna tranșante, această carte, distilare a unei minți cristaline, scrisă atât de proaspăt și tumultuos, dar cu atâta forță, cu siguranță are ceva de zis. Multe dintre lucrurile semnificative sunt spuse în treacăt: revelații fulgerătoare, critici infinitezimale, tușele esențiale specifice unei scriitoare care are de spus mult mai multe decât simplul subiect pe care a fost rugată să-l discute.”
The New York Times

„Dacă acea «cameră doar a ei», pe care Virginia Woolf o dăruiește cu luciditate femeii de pretutindeni care scrie ficțiune sau poezie, este și astăzi de multe ori goală, înseamnă că eseul acesta merită descoperit, (re)citit și ascultat, fiindcă profețiile lui Woolf încă nu s-au împlinit nici acum, la aproape nouăzeci de ani de la publicarea lui. Asta înseamnă că mai e nevoie de conștientizare și luptă pentru ca scriitoarele să aibă independență deplină și recunoaștere, plus un teritoriu absolut personal, pentru a scrie despre teritoriile comune și pentru a intra în mod vizibil și cu drepturi egale în teritoriul viu al literaturii universale, fiecare cu numele și vocea ei. O cameră doar a ei este un evergreen literar și ideologic.”
Svetlana Cârstean

Traducere de Anca Dumitrescu, Elena Marcu

Editura Black Button Books

@2019, Black Button Books pentru ediția în limba română

Recenzii

Virginia Woolf

Virginia Woolf

Virginia Woolf was an English novelist, essayist, short story writer, publisher, critic and member of the Bloomsbury group, as well as being regarded as both a hugely significant modernist and feminist figure. Her most famous works include Mrs Dalloway, To the Lighthouse and A Room of One’s Own.

MAI MULT

Katia Pascariu

Katia Pascariu

Katia Pascariu este actriță și activistă cultural – a studiat artele performative (licență, UNATC, 2006) și antropologia și dezvoltarea comunitară (master, Universitatea București, 2016). Trăiește în București. Lucrează în teatru, în principal, și colaborează cu echipe multi-disciplinare în proiecte educaționale, locale și internaționale. De 10 ani face teatru educațional și politic, participând alături de colegii ei din colectivele Replika, Macaz Coop., Vârsta4 la dezvoltarea unor programe artistice și socio-politice. Din 2016 este parte din colectivul artistic al Teatrului Evreiesc de Stat din București. Din când în când face și film, cel mai recent fiind Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, în regia lui Radu Jude, premiat la Berlin cu Ursul de Aur 2021. Iubește să călătorească și să stea cu pisica acasă.

MAI MULT

Încerci gratuit

în primele 7 zile. Întrerupi oricând.

Acces nelimitat

La mii de audiobooks & eBooks din catalogul Unlimited.

Asculți offline

Poți accesa cărțile și fără conexiune la internet.

Ajustezi viteza

Ascultă audiobooks în ritmul tău.

Naratori celebri

Testezi și alegi vocile care îți plac.

Ai cărțile cu tine

Direct de pe mobil, oriunde ești.