Omul pentru sine. O cercetare asupra psihologiei moralei (ebook)
de
Citești nelimitat
Adaugă la wishlist
Despre Omul pentru sine. O cercetare asupra psihologiei moralei (ebook) carte
Pornind de la celebra sentință dostoievskiană – „Dacă Dumnezeu nu există, atunci totul este permis" – unii au deplâns declinul autorităților religioase și al idealurilor morale, iar alții au conchis că singurul principiu de viață care ne rămâne este cel al luptei pentru supraviețuire, observă Fromm. Ca răspuns la bulversarea valorilor din secolul trecut, cartea de față aduce argumente filosofice și sociopsihanalitice pentru o întoarcere a omului la sine, pentru o nouă "artă de a trăi". Etica "umanistă", propusă de Fromm, se vrea o alternativă la etica "autoritară", motivată de culpă și supunere temătoare. Noua morală se va ghida, astfel, după gradul în care reușim să ne actualizăm potențialul acesta va fi criteriul în funcție de care vom decide ce ne este permis sau interzis din punct de vedere moral. Căci, în loc de a ne trata propria persoană ca pe o marfă (după cum ne încurajează "orientarea mercantilă" de astăzi), menirea noastră va fi să ne realizăm potențialul. "Binele" este, astfel, redefinit ca afirmare a vieții și actualizare a posibilităților umane, iar "răul" este echivalat cu degradarea puterilor noastre omenești.
Erich Fromm (1900–1980), sociolog și psihanalist, sa format în cadrul Școlii de la Frankfurt, pentru ca în 1933 să emigreze în SUA. Din cărțile sale traduse la Editura Trei, amintim: Arta de a iubi, Budismul Zen și psihanaliza, Arta de a fi și Fuga de libertate
Editura Trei
Traducere de Bogdan Boghițoi
ISBN 9786064002471
În acest moment nu există recenzii pentru această carte
Erich Fromm
Erich Fromm (1900-1980), sociolog şi psihanalist, s-a format în cadrul Școlii de la Frankfurt, pentru ca în 1933 să emigreze în SUA. La Editura Trei au mai apărut Arta de a fi, Anatomia distructivității și Budismul Zen și psihanaliza.
MAI MULT