Inelele lui Saturn [fragmente]
de
citită de Șerban Pavlu
Asculți nelimitat
Adaugă la wishlist
Despre Inelele lui Saturn [fragmente] carte
Inelele lui Saturn [fragmente]
În inclasabilul roman „Inelele lui Saturn”, o călătorie pe coasta de est a Angliei devine pretextul perfect pentru incursiuni nostalgice în lumi incredibile, care iau aici forma unor poveşti ce irump aparent de niciunde, una din alta, purtându-ne mereu spre o altă poveste. De la creşterea viermilor de mătase până la istoria Lecţiei de Anatomie a lui Rembrandt, varietatea acestor relatări nu încetează să ne seducă iremediabil.
Îmbinare hipnotică între fapte şi ficţiune, „Inelele lui Saturn” este un roman-hibrid care arată că literatura poate înghiţi discursuri distincte fără a înceta să mai fie artă şi care oferă, în ultimă instanţă, dovada că în literatură încă se mai poate inova, şi că se poate inova excelând.
„Uimitoare şi stranie... Sebald a făcut un lucru la care toţi scriitorii visează... Cartea aceasta este ca un vis care-ai vrea să dureze veşnic. Are strălucirea şi tăria spiritului uman.“ The New York Times
„«Inelele lui Saturn» este o lectură captivantă, am putea spune chiar hipnotică... E greu de imaginat o operă mai stranie şi mai fascinantă.“ London Observer
G. Sebald
Die Ringe des Saturn. Eine englische wallfahrt
Copyright © 1995, Eichborn AG, Frankfurt am Main
«Herod’s Temple» Photography Copyright (c) Alex Garrard
All rights reserved
© Grupul Editorial ART pentru prezenta ediţie
Traducere din limba germană şi note de Vasile V. Poenaru
Serie de autor W.G. Sebald, Editura ART
ISBN 978-630-321-274-6
În acest moment nu există recenzii pentru această carte
W. G. Sebald
W. G. Sebald se naşte într-o familie care avusese legături cu regimul nazist (tatăl face parte din Wehrmacht), lucru care avea să-l urmărească pe autor toată viaţa, şi studiază în tinereţe literatură germană la Freibourg, pentru ca din 1966 să înceapă să lucreze ca profesor în Anglia, mai întâi la Universitatea din Manchester, apoi la nou înfiinţata University of East Anglia, unde va preda timp de aproape trei decenii, până la moartea sa. Născut în 1944, spre sfârşitul celui mai mare război modern, şi mort în 2001, în urma unui accident de maşină, W. G. Sebald era considerat, la sfârşitul vieţii sale, un maestru atipic al prozei postbelice în toate ţările în care fusese tradus, şi majoritatea criticilor căzuseră de acord că opera sa marca momentul unei prefaceri revoluţionare, dar discrete, a prozei europene. Succesul postum – deopotrivă critic, şi de vânzări – pe care l-au avut operele sale n-a făcut decât să întărească şi să confirme acest verdict. Sebald a scris, pe lângă multe studii literare, doar patru romane: „Vertigo” (1990) „Emigranţii” (1992, ART, 2019), „Inelele lui Saturn” (1995, ART, 2014), şi „Austerlitz” (2001, ART, 2015).
MAI MULT
Șerban Pavlu
Șerban Pavlu este actor de teatru și film. S-a născut la 29 iunie 1975, în București. În 1997 a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București. A debutat în 1995 cu un rol în filmul „Stare de fapt”. A avut numeroase roluri notabile, în „Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor”, „Umbre”, „Cea mai fericită fată din lume”, „Toată lumea din familia noastră”. Este actor al Teatrului Bulandra din București.
MAI MULT