Despre Însemnări zilnice 1931 (ebook) carte
Ediție îngrijită de Georgeta Filitti și Tudor Vișan-Miu „Rod al educației engleze, capabilă să se adapteze unor situații imposibile, regina Maria face față și în acest al doilea an al Restaurației unui climat politic neașteptat. Din tinerețe până la moartea regelui Ferdinand I totul însemnase pentru ea ascensiune pe scena politică națională, în mintea publicului internațional (se spune că a rămas cea mai fotografiată regină din lume), în supravegherea, chiar dacă nu totdeauna izbutită, a vieții membrilor familiei regale. Acum e redusă la o condiție „burgheză”, se plânge ea. Continuă însă să-și ocupe fiecare clipă a zilei, face și primește vizite, acordă audiențe, ascultă jelanii – într-un cuvânt se adaptează resemnată la o viață pentru mulți contemporani de invidiat, dar, pentru năvalnica femeie, anevoie de îndurat.”
GEORGETA FILITTI, academician
„Însemnările zilnice ale reginei Maria din 1931 au o încărcătură emoțională aparte. Evenimentul central rămâne căsătoria Ilenii, mezina familiei, și consecințele ei în plan sufletesc. Ea intervine într-o problemă de veșnică actualitate, cea a unui singur Dumnezeu, cu mai multe religii. Ileana era ortodoxă, arhiducele Anton era catolic. Papa, intransigent, n-a admis decât ruperea ireversibilă a Ilenii de religia în care fusese botezată. Regina dovedește o deschidere exemplară, considerând poziția Vaticanului absolut contrară adevăratei învățături creștine. După mai bine de 90 de ani, concepțiile ei rămân profund înnoitoare, prin susținerea păstrării confesiunii fiecărui soț.
Doamna academician Georgeta Filitti face un gest meritoriu către publicul românesc, punându-i la îndemână atât de cursiva traducere; notele domnului Tudor Vișan-Miu contribuie la mai nuanțata înțelegere a textului. Această lectură ne va face mai buni, mai deschiși și mai înțelegători unii față de alții.”
Dr. WARGHA ENAYATI
Traducere de Georgeta Filitti
Editura Omnium
ISBN 978-630-6616-13-8
În acest moment nu există recenzii pentru această carte
Maria, Regina României
MARIA A ROMÂNIEI (1875-1938), născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost prințesă a Marii Britanii și Irlandei, nepoata reginei Victoria a Regatului unit, principesă de coroană și a doua regină a României, fiind soția principelui devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea. După moartea Regelui Ferdinand și venirea la putere a fiului său, Carol al II-lea (1930), acesta a îndepărtat-o din viața politică, obligând-o să trăiască izolat la reședințele sale din Balcic și Bran. Regina Maria a României are o operă literară vastă, printre scrierile sale aflându-se și caietele de însemnări zilnice, traduse astăzi de academician Georgeta Filliti și publicate de Editura Omnium.
MAI MULT