Creierul matern. Cum rescriu neuroștiințele povestea parentalității (ebook)
de
Citești nelimitat
Adaugă la wishlist
Despre Creierul matern. Cum rescriu neuroștiințele povestea parentalității (ebook) carte
Ce înseamnă să devii mamă?
Cu siguranță, experiența fiecărei persoane este diferită și este modelată chiar de la început de circumstanțe proprii. Depinde dacă vorbim de o sarcină planificată sau nu, de zbuciumul care însoțește așteptarea până la momentul descoperirii ei sau, dimpotrivă, de panica unei sarcini nedorite. Contează și dacă e dusă la termen alături de un partener sau în lipsa unuia, dacă e concepută datorită unui donator, dar și dacă necesită asistență permanentă sau evoluează fără nicio dificultate. Dar parentalitatea – în general – și maternitatea – în special – sunt adesea privite ca ceva extrem de personal. O mamă este sacrosanctă, întruchipare a iubirii. Maternitatea este prea prețioasă pentru a fi privită direct și disecată. În schimb, ne uităm din lateral. Sărbătorim puterea transformatoare a unui copil – „A avea un copil schimbă totul”, conform Johnson & Johnson, fără să ne spună, de fapt, ce se schimbă.
Ce înseamnă să devii mamă? Pentru multe femei, întrebarea este periculoasă. Ca să răspundem, ar trebui să recunoaștem exact modul în care suntem schimbate de maternitate, transformate față de persoana care am fost înainte și diferite de femeile care nu au copii. Diferite de bărbați. „Diferit”, în acest context, înseamnă, cel mai adesea, „mai puțin”. Uituce. Zăpăcite. Consumate. Împiedicate de propria biologie, mereu la marginea delincvenței morale și, cu siguranță, mai puțin interesante.
„Conaboy își folosește abilitățile jurnalistice pentru a aduce acest subiect complex la un nivel ușor de citit... cartea lui Conaboy nu este un manual de parenting, ci, mai degrabă, o lucrare de popularizare a științei ce abundă în cercetări neurobiologice; este fascinantă și, în aceeași măsură, surprinzător de ușor de citit... recomandăm cu tărie.”
Library Journal
„O carte de debut captivantă... Autoarea transpune cu abilitate studii științifice – făcute de neurobiologi, antropologi, primatologi, psihologi și endocrinologi, printre alții – într-o proză accesibilă, care se adresează nevoilor și anxietăților pe care mulți părinți le împărtășesc.”
Kirkus Reviews
„În parte memorii, în parte investigații științifice, cartea Creierul matern este narațiunea la superlativ. Această carte este profund captivantă, nu numai pentru că dezleagă atâtea mistere, ci și pentru că ne ajută să reformulăm ceea ce credeam că știm deja – despre maternitate, despre parenting, despre noi înșine. Această carte schimbă datele problemei.”
Amy Ellis Nutt, jurnalistă câștigătoare a premiului Pulitzer
și autoarea cărților The Teenage Brain și Becoming Nicole
„Analizând studiile științifice neurologice și cognitive despre devenirea ca părinte, Conaboy susține că grija pentru copii nu este atât de instinctuală pe cât se presupune adesea... studiul detaliat al lui Conaboy și demontarea revelatoare a mitului se adaugă unui argument convingător.
Surprinzătoare și edificatoare, aceasta ar trebui să fie o lectură necesară pentru toate persoanele care acordă îngrijire.”
Publishers Weekly
„Autoarea cărții Creierul matern ne asigură, bazându-se pe o serie de cercetări științifice pe care le-a aprofundat, că, «spre deosebire de un instinct rigid, aptitudinea parentală poate fi corectată și redirecționată» de către orice îngrijitor motivat.”
Science Magazine
Traducere de Adriana Ionescu
Editura Omnium
ISBN 978-630-6616-11-4
În acest moment nu există recenzii pentru această carte
Chelsea Conaboy
CHELSEA CONABOY este o jurnalistă specializată în domeniul sănătății. A fost membră în echipa redacțională a Boston Globe care a câștigat Premiul Pulitzer pentru materialele de investigații referitoare la atentatul de la Maratonul din Boston din 2013. A lucrat ca redactor la publicațiile Mother Jones, Politico, The Week, Globe Magazine. Locuiește în Maine, SUA, împreună cu soțul și cei doi copii ai lor.
MAI MULT