Noroi înghețat. Povestea unei evreice din România în vâltoarea Holocaustului din Transnistria (ebook)

de Avital E. M. Baruch

Citești nelimitat

Adaugă la wishlist

ebook

Alegi prima carte gratuit, de la € 6,99 / lună cu 2 credite, anulezi oricând.

Ascultă sau citește în app

Dacă ți-a plăcut încearcă și

Se încarcă...

Despre Noroi înghețat. Povestea unei evreice din România în vâltoarea Holocaustului din Transnistria (ebook) carte

În tradiția iudaică, transmiterea orală și scrisă a amintirilor către generațiile viitoare reprezintă o răspundere serioasă. În Noroi înghețat, Avital Baruch își depășește cu mult simpla obligație de a-și transmite doar amintirile despre Holocaust. Țese la un loc narațiuni orale, amintiri și surse istorice, în povestea tulburătoare a călătoriei familiei sale din România în Israel, exorcizându-și, în același timp, propriii demoni și descriindu-și copilăria petrecută în sânul unei familii și al unei comunități de supraviețuitori ca pe o călătorie spirituală de la confuzie la înțelegere.
Cartea este nu numai o colecție de amintiri, ci și un document istoric ce păstrează experiențele unei familii de evrei din România care, făcând parte din lumea evreiască poliglotă a Europei Centrale, respecta, totodată, cu conștiinciozitate, și tradițiile, și ritualurile comunității evreiești din România care a fost, adesea, trecută cu vederea în scrierile despre Holocaust.

„Mama reușise, în mod magnific, să își bage sub preș trecutul, tăinuind cu succes faptul că fusese închisă într-un lagăr de concentrare nazist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Știam că familia ei fusese exilată din România în Ucraina, că ei toți suferiseră de foame și de ger, că nu avuseseră mereu un acoperiș deasupra capului, că sora și tatăl său muriseră acolo. Nu am avut habar însă că făcuse cunoștință direct cu versiunea românească a lagărelor de concentrare. Cu Holocaustul românesc.”
Avital E. M. Baruch

„Mărturie, pelerinaj, o călătorie de descoperire și izbăvire, o tapiserie minunat țesută de povestiri care zugrăvesc suferința, curajul, moartea și supraviețuirea. Nu există istorie orală mai valoroasă decât această superbă carte, scrisă de fiică în onoarea mamei ei, supraviețuitoare a Holocaustului, dar și ca dar de iubire făcut copiilor ei, precum și cititorilor.”
Prof. YIANNIS GABRIEL, Universitatea din Bath, autorul volumului Myths, Stories and Organization.

„Nu este o simplă carte despre Holocaust sau o istorie a evreilor din România, Basarabia și Bucovina. Dezvăluie trecutul ascuns, încărcat de durere și tristețe, al unei întregi generații care a ezitat de multe ori să vorbească deschis despre încercările prin care a trecut.”
Ambasador ALEXANDER BEN-ZVI, doctor în relații internaționale.
Traducere de Veronica Tomescu
Editura Omnium
ISBN 978-630-6616-14-5

În acest moment nu există recenzii pentru această carte

Avital E. M. Baruch

Avital E. M. Baruch

AVITAL E. M. BARUCH s-a născut în 1957 la Haifa, în Israel. Această carte reprezintă un memorial literar închinat mătușii, bunicului și străbunicii ei, care nu au avut parte de o înmormântare cuvenită. Și-a dedicat șase ani din viață sarcinii delicate de a sta de vorbă cu mama ei și cu alți membri ai familiei și de a cerceta istoria Holocaustului din România, în special a deportărilor în Transnistria.

MAI MULT

Încerci gratuit

în primele 7 zile. Întrerupi oricând.

Acces nelimitat

La mii de audiobooks & eBooks din catalogul Unlimited.

Asculți offline

Poți accesa cărțile și fără conexiune la internet.

Ajustezi viteza

Ascultă audiobooks în ritmul tău.

Naratori celebri

Testezi și alegi vocile care îți plac.

Ai cărțile cu tine

Direct de pe mobil, oriunde ești.