Jurnalul secret al lui Hendrik Groen, 83 de ani şi ¼
de
citită de Mihai Baranga
Asculți nelimitat
Adaugă la wishlist
Despre Jurnalul secret al lui Hendrik Groen, 83 de ani şi ¼ carte
Hendrik Groen are 83 de ani, locuiește într-un cămin din Amsterdam și nu poate să sufere bătrânii. Mai exact, detestă smiorcăielile și văicărelile, nelipsitele discuții despre boli și beteșuguri și veșnicele povești despre vremurile de odinioară cu care vin aceștia la pachet. Slavă Domnului, nu toată lumea din cămin e atât de plictisitoare! E suficient să se mai găsească câțiva bătrânei cu un spirit la fel de tânăr ca al lui Hendrik pentru ca clubul Badanumo („Bătrân, dar nu mort“) să ia naștere. Împreună, membrii clubului organizează diverse ieșiri (de la campionate de petancă la ateliere de gătit), perseverează în lupta lor împotriva conducerii căminului, se străduiesc să nu piardă contactul cu „lumea civilizată“ din afara căminului, formează un front comun în fața pesimismului și-a suflului morții care îi înconjoară și încearcă, pe cât se poate, să se bucure de viață.
Dincolo de situațiile comice și comentariile sarcastice se întrezăresc multe amintiri dureroase și răni necicatrizate. Însă, cu luciditate și demnitate, într-un stil lejer și printr-o scriitură simplă, Hendrik Groen ne livrează o înduioșătoare lecție de optimism adresată generațiilor de orice vârstă.
„Lacrimile îmi șiroiau pe față. De la atâta râs. Nu m-am oprit din râs timp de trei zile.“ Ouderenjournaal
„Amuzantă, tragică și pe alocuri sfâșietoare.“ Het Parool
„Saga încântătoare și emoționantă a unui om care-i ține piept bătrâneții.“Daily Express
„Fermecător și foarte nostim, jurnalul lui Hendrik oferă o demnitate și respect bătrânilor peste care se trece adesea cu vederea în cultura populară, furnizându-le cititorilor o imagine asupra importanței prieteniei și o privire în interiorul sistemului de îngrijire a vârstnicilor din societatea modernă.“ Publishers Weekly
„Amuzant și extrem de precis. Mi-a adus aminte în permanență de Zbor deasupra unui cuib de cuci, o altă tragicomedie privind tirania instituțiilor în care trăiesc indezirabilii. Bucurați-vă de tonul ușuratic al lui Groen, dar nu vă lăsați păcăliți de el. Jurnalul secret... este un manual al rezistenței pentru vremurile noastre.“ The Sunday Telegraph
Hendrik Groen
M Pogingen iets van het leven te maken
© Hendrik Groen en J.M. Meulenhoff bv, Amsterdam
© Grupul Editorial ART, 2024, pentru prezenta ediţie
Traducere din limba neerlandeză și note de Gheorghe Nicolaescu
Editura ART
ISBN 978-630-321-497-9
Recenzii
Povestită gu mult umor, m-a făcut să rad mult, adus o dorință subtilă de rebeliune, dar subiectul în sine este teribil de trist. Oferă o perspectivă care te face să te gândești la părinți dintr-o altă perspectivă.
Cam așa va fi viața la bătrânețe, cu bune și cu rele; de parcă la tinerețe toate-ar fi bune?!
Hendrik Groen
Cine e Hendrik Groen? Să fie într-adevăr un octogenar respectabil? Un avertizor de integritate al căminelor de bătrâni din Amsterdam? Sau poate în spatele acestui pseudonim se ascunde un faimos scriitor de limbă neerlandeză. Nimeni nu știe cine e misteriosul Hendrik Groen, ori cât adevăr există în scrierile sale, însă formidabilul succes de care s-a bucurat – a fost tradus în peste treizeci și trei de limbi – l-a făcut să-și continue demersul început pe site-ul revistei Torpedo cu un nou volum în care pune sub lupă un an din viața atașantului personaj. Iată ce spune despre romanele lui: „Nu există nici o frază mincinoasă, însă nu toate cuvintele sunt adevărate.“
MAI MULT
Mihai Baranga
Mihai Baranga este actor, regizor, scenarist și profesor de tehnică vocală. S-a născut pe 12 septembrie 1969 și absolvit cursurile UNATC București, Facultatea de teatru, secția Actorie, în 1996. În 1998 a obținut diploma de Master în Istoria și estetica teatrului, iar în 1999 a urmat cursuri la Academy of Performing Arts – Amsterdam. A interpretat numeroase roluri în teatru, cinematografie, televiziune și a dublat vocea multor personaje din desene animate si filme artistice.
MAI MULT